Yours Kommunikationsbyrå logo

Susann, Friend of Yours

Susann Jonsson, vd för Filmpool Nord

Susann Jonsson beskriver sig själv som ”en doer”, har arbetat i kultur- och mediabranschen sedan hon var arton år och är vd för Filmpool Nord, som firar tjugofemårsjubileum i år. Och där är ingen dag den andra lik.
– Det är en sådan spännvidd i olika möten och projekt så att det är en bedrift att ha långtråkigt här, säger Susann och skrattar.

Vi avrundar veckan med att presentera en av Yours fantastiska kunder; Filmpool Nord, och dess vd Susann Jonsson. Och vi håller helt med henne, ”långtråkigt” är verkligen inte ordet vi förknippar med Filmpool Nord. Pröva dynamiskt, andlöst spännande eller varför inte inspirerande.

I höstas visade SVT den internationella thrillern Midnattssol i SVT, en av Filmpool Nords samproduktioner. När det var dags att rulla ut röda mattan för premiärvisningen i Kiruna, fick Yours det ärofyllda och glamourösa uppdraget att stå för inramningen. Sedan dess har vi gjort flera event tillsammans.
– Det har varit ett roligt samarbete, och det har lyft oss. Sedan vi började samarbeta med Yours har vi fått ett yttre öga på vad vi gör. Och det gör att vi sträcker på oss litegrann, säger Susann.

Är det något event du minns särskilt?
– Det är två event som sticker ut. Det ena är galapremiären på Midnattssol i stadshuset i Kiruna. Fantastiskt arrangemang. Vi gav den produktionen den kick-off från Norrbotten som den förtjänade. Alla som hade varit med fick känna hur stolta vi var över den här produktionen. Nummer två är premiären i Gunnarsbyn, säger Susann och syftar på när dokumentären Welcome to Gunnarsbyn hade premiär i början av december i fjol.

– Man kör en mörk vinterkväll till Gunnarsbyn, det är höga plogkarmar och snöigt. Så kommer man in i värmen och det är verkligen möten med alla människor som är där. Alla enskilda möten kan man inte ta in på en galapremiär. Men när man gör den lilla premiären kan man verkligen det.
Och i veckan var det dags för fler premiärer med Filmpool Nord som samproducent; teveserien Rebecka Martinsson, som bygger på Åsa Larssons kriminalromaner, visades i onsdags. Dagen efter var det dags för Rojda Sekersöz långfilmsdebut Dröm vidare. Perfekt tajming, för i onsdags var det dessutom internationella kvinnodagen.

– Det här är en film där det är tuffa, unga kvinnor både bakom kameran och på vita duken. Så håll i er, de kommer inte att be om ursäkt. Det är kul att samtidigt som Rebecka Martinsson går på teve, som är genuint norrbottnisk body and soul, så är också Filmpool Nord samproducent till Rojdas långfilmsdebut, som utspelar sig i en storstadsförort men är inspelad här. Vi visualiserar inte alltid det vackra Norrbotten. Vi gör annat också. Och den bredden är viktig för oss.