Gabriella är hemma på Yours

Från São Paulo till Luleå. Från professionell triathlet till snowboardåkare. Genom kockuppdrag till formgivare på Yours kommunikationsbyrå. Gabriella Maria Takino Lundholm är full av överraskningar.

Hon är född och uppvuxen i Brasilien men har alltid längtat bort. Efter något nytt, någon annanstans.
– Brasilien är farligt. Det är mycket korruption och orättvisa. Jag kände mig aldrig trygg, säger hon.
31 år gammal fick hon därför användning för sitt svenska medborgarskap och flyttade till Stockholm som snabbt ledde vidare till Uppsala.
– Min mamma är från Japan och pappa är från Sverige. Jag har bara varit i Sverige som liten men har alltid haft en bild av att Sverige är ett mycket mer rättvist land där allt fungerar som det ska.
Idag är hon 35 år gammal och kreativiteten har hon burit på så länge hon kan minnas. Att se något ta form är det bästa hon vet.
– Att skapa något som inte tidigare existerat är berusande och beroendeframkallande, och att lösa människors problem är väldigt givande.
Hon jobbade som designer på flera byråer i Brasilien men i Sverige har det varit svårare att få in en fot i branschen. Under tiden hon studerade svenska i Uppsala jobbade hon istället som kock på Uppsalas bästa restaurang och ibland på event för upp emot 250 personer.
– Jag tycker om att experimentera med mat, så när jag inte kunde hitta designeruppdrag här i Sverige var jag beredd att byta inriktning.

Kärleken tog henne till Luleå
Det som började som en helt vanlig dag i Uppsala skulle visa sig förändra hela hennes liv. En vän frågade om Gabriella ville ta en fika tillsammans med henne, hennes man och hans bästa kompis från Luleå, John. Att det blev en trevlig fika är en underdrift. Idag bor Gabriella och John tillsammans på Björkskatan och trivs väldigt bra. Även i Luleå började hon jobba som kock men saknaden efter formgivning blev allt större och blocket och pennan åkte fram allt oftare. Det var när hon kom i kontakt med en studievägledare på Luleå tekniska universitet som allt plötsligt föll på plats.
– LTU och Arbetsförmedlingen driver något som kallas Korta vägen, ett program för att ge utländska akademiker möjlighet att komma in i branschen samtidigt som företag och organisationer kan hitta ny kompetens. Under sex månader läser man bland annat svenska, får vägledning samt praktik inom det yrkesområde man är utbildad i.
Och där är vi nu. I skrivande stund har Gabriella praktiserat på Yours i två veckor. Hon formger och illustrerar med ett skarpt öga för detaljer och i högt tempo.
– Jag trivs jättebra. Alla är så snälla och jag får göra roliga saker. Nu har jag verkligen hittat 100 procent rätt.

Inte den som ger upp
Det höga tempot verkar gå som en röd tråd genom hennes liv. Veckorna fylls av flera sporter, bland annat brasiliansk jiu-jitsu och snowboardåkning. Första gången hon stod på en bräda var vintern 2017.
– Jag var så rädd, jag trodde att jag skulle dö.
Nu, ett år senare, är Gabriella hjälpledare för barngrupper som åker snowboard i Måttsund och Ormberget.
– Det är så jag är. Jag går all in. Så fort jag insåg att jag tyckte det var roligt att åka snowboard var jag i backen tre gånger i veckan, flera timmar varje gång. Jag bara nötte. Nu tränar jag mycket på olika trick och på att bygga hopp, jag ska kunna hoppa högre, högre och högre. Jag är väldigt fokuserad när jag väl börjar med något och är helt galen i sport.
Ja, har man varit professionell triathlet i Brasilien i fem år samt inbjuden som löpare till ett OS-team, krävs nog både pannben och intresse.
– Jag livnärde mig på Triathlon men skadade mig i benet som fortfarande inte är helt bra. Det är en dröm för mig att kunna springa igen, det är en sådan frihet. Jag älskar att springa långt och snabbt.

Vi på Yours är i alla fall väldigt glada om du bara fortsätter springa in genom dörren till byrån varje dag. Varmt välkommen till Yours Gabriella!

UP YOURS