På villovägar mot det kreativa – välkommen till Yours Hanna Zanders 

Hanna Zanders är vår nya praktikant(ish). Hon har tagit den långa omvägen via rättsvetenskap och pensionsmyndigheten innan hon bytte bana till design. Idag läser hon andra året på utbildningen i grafisk design vid Luleå tekniska … men vänta nu. Stoppa texten. 

Vadå rättsvetenskap? 

–  Eh, ja. Det är en ganska lång historia. Jag har alltid varit en kreativ person, men jag har glidit lite in och ut på det kreativa spåret och på något sätt inte alltid gett mig själv det utrymmet. Jag gick samhällsprogrammet på gymnasiet och jobbade i butik några år innan jag började läsa rättsvetenskap, alltid med kreativa sidospår, men jag förstod inte förrän nu att det är något kreativt jag ska jobba med, säger Hanna Zanders. 

När du sedan hade en kandidat inom rättsvetenskap så började du jobba på pensionsmyndigheten. Hur gick det? 

– Själva jobbet gick bra, men det fanns inte så stort utrymme för kreativa utlopp så det slutade med att hela kontoret var fullt av bilder med My Little Pony och alla whiteboards var fyllda med teckningar som jag gjorde. Det var inte riktigt mitt kall med andra ord. Även om mina alster, som jag förstod det, var uppskattade så kanske de inte riktigt passade in i estetiken på en myndighet. Där någonstans bestämde jag mig för att byta bana och söka in på designprogrammet. 

Kreativitet kan vara många olika saker, varför blev det just design? 

– Det finns ett strategiskt inslag med design som jag gillar. Man får tänka lite mer. Jag funderade även på rena konstutbildningar men design kändes mer rätt. Det är även omväxlande på ett sätt som jag tycker om. Jag är inte en människa som kan sitta och göra en repetitiv uppgift utan jag vill hela tiden ha nya utmaningar. När jag började på programmet så insåg jag ganska snabbt att det är det här jag ska göra.

Idag, ungefär två år senare, har hon alltså påbörjat sin praktik(ish) här på Yours. Men då måste vi kanske också förklara vad praktik(ish) betyder och för att göra det måste vi ropa in en annan Hanna, vår CD/AD/delägare, Hanna. 

[Hanna? HANNA… HANN!]

Kan du förklara vad praktik(ish) är? 

Hanna: Jo, men det är så att vi gärna tar in studenter som vill lära sig mer om hur det är att jobba på byrå och vara med när vi tar fram nya kampanjer och koncept. Det är alltså inte en del av utbildningens praktik utan det är mer att vi bjuder in studenter att hänga med oss. Förhoppningsvis lär de sig lika mycket av oss som vi lär oss av dem när de kommer hit med sin inspiration och sina nya idéer. 

Vad tycker du om det upplägget Hanna (OBS, ledande fråga)?

– Menar du mig nu? Det finns många Hanna här. Jo, jag tycker det känns jättebra. Jag sa det faktiskt till min man redan efter första dagen att jag kände mig väldigt välkommen. Det var verkligen så här ”hej, kom och var med här”,”vill du hjälpa till och göra det här?” Jag känner redan nu efter första veckan att jag lärt mig saker som man inte fått lära sig i skolan. 

Och varför ville du komma till just oss på Yours (OBS, ännu en ledande fråga)?

– Yours känns som ett nice ställe med bra vibbar. Jag träffade Hanna och Conny på Byråveckan och de berättade att det ibland finns plats för en student som vill komma och göra praktik(ish) på Yours så jag mailade några saker jag gjort till Hanna och några dagar senare hörde hon av sig. Det har verkligen varit så att jag gått härifrån varje dag och tänkt ”jag har lärt mig det här idag, gud vad kul”. 

Med den något kaotiska introduktionen välkomnar vi Hanna Zanders till Yours! 

Fem snabba:

Bor: villa på Bergnäset med man, fyra barn och en hund.

Hobby: Läsa böcker. Gärna fantasy.

Lyssnar på: Mycket rock och country.

Drömmer om: Att tillbringa min tid med någonting som jag tycker så mycket om och aldrig vill sluta med.

Guilty pleasure: vet inte om jag har någon. Köpa böcker kanske.

UP YOURS