Yours Kommunikationsbyrå logo

Oushi – ny produkt från Outinens potatis

Pressmeddelande 2017-04-01

Kombinationen av ångkokt mandelpotatis och rå fisk – kan det verkligen vara något? Svaret är tveklöst ja! I ett unikt samarbete mellan Outinens potatis och sushikocken Jiri Ono kan Outinens potatis nu presentera Oushi. Från och med idag finns Oushi i en butik nära dig.

Jiri Ono, världsberömd sushikock som blev känd för en bredare massa från dokumentären ”Jiri dreams of sushi”, var den som initierade samarbetet.
– Jag älskar fina råvaror. Jag går själv varje morgon till fiskmarknaden för att välja ut de fiskar vi ska använda på kvällen. När jag fick höra talas om mandelpotatis första gången var Kalle Outinen vänlig nog att själv komma till Tokyo med potatis. Och han visade även hur man äter den tillsammans med surströmming, en variant av den fermenterade fisk vi även har i Japan, säger Jiri Ono.

Men steget till att göra oushin visade sig inte vara så enkelt som Kalle och Jiri trodde.
– Utmaningen var att koka mandelpotatisen till precis rätt konsistens. Precis som att koka ris till sushi var det en utmaning att få till den perfekta balansen mellan salt, sötma och vinäger. Potatisen har en viss sötma i sig själv och vi satsade därför mer på salt och vinäger. Och en fisk med hög kvalitet är naturligtvis en oerhört viktig ingrediens, förklarar Jiri Ono.

Kalle Outinen är mycket nöjd med samarbetet med Jiri Ono.
– Det är fantastiskt att få samarbeta med ett riktigt proffs. Vi har naturligtvis haft en tolk, men även när vi inte har haft det förstår vi varandra. När man sitter i bastun behöver man ingen tolk. Då är man bara, säger Kalle Outinen.

För designen står Jessica R Larsson, art director på Yours kommunikationsbyrå.
– Det var något av en utmaning att designa förpackningen. Kalle Outinens karga tornedalska framtoning och Jiri Onos mjuka sätt krockade ibland. Men jag tycker ändå att vi lyckades fånga essensen i de båda kulturerna. Till exempel var det oerhört viktigt för Jiri att färgen svart skulle finnas med eftersom den symboliserar hälsa och välstånd i Japan, berättar Jessica R Larsson.

Oushi finns från och med idag på ICAs Kvantum och Maxibutiker, Coop Forum samt i utvalda Hemköpbutiker.

För mer information:
Karl-Johan Outinen, [email protected]