Yours Kommunikationsbyrå logo

Från Trump till Skam med Fredrik

Ni har väl inte missat teveserien Skam? Nej, det trodde vi inte heller. Men hur kan man dra nytta av framgångsrika tevesuccéer och andra fenomen i samhället när man ska marknadsföra sitt företag?

Det kunde Fredrik Palmquist, copywriter på Yours, berätta om på sin NMW-föreläsning.

För ett år sedan ringde Kalle Outinen, vd för Outinens Potatis i Tornedalen, till Yours och ville ha hjälp med sin marknadsföring kring företagets potatisgratäng. Målet var att ta trettio procent av marknadsandelarna på den svenska marknaden. Och Yours antog utmaningen.

”Vi bestämde oss ganska snart för att lämna traditionella media; papper och teve, och istället använda sociala medier. Framför allt för att få ”mer pang för pengarna”, berättar Fredrik.

Och genom att ställa Kalle Outinen själv i förgrunden och ha en medveten strategi för inläggen i Facebook och Instagram, där vi gör kopplingar både till aktuella nyheter och (just nu) till teveserien Skam, nådde Outinens Potatis sitt mål med marknadsföringen.

Så varför är det viktigt att använda sociala medier i sin marknadsföring?

– För att du kan engagera, föra en dialog. Tidigare höll man en monolog, man lyssnade inte så mycket. Men nu lyssnar vi och därför kan vi anpassa marknadsföringen utifrån vad folk säger. Vi kan direkt svara på frågor och vi når ut med våra svar väldigt fort till många, säger Fredrik.

Hur mycket jobb ska man lägga ner som företagare för att lyckas med sin marknadsföring i sociala medier?

– Har man mycket interaktion tar det ju tid, men att lägga ut inlägg tar inte så lång tid varje vecka.

Och Fredriks tips för lyckad marknadsföring i Facebook är ganska enkla: Ha en plan, var aktuell och glid inte ifrån dina kärnvärden.

– Med det menar jag egentligen att du ska vara konsekvent i vad du säger hela tiden.

Men rubriken då? Från Trump till Skam?

– Jag ville visa på aktuella saker och just då, när jag skrev den här föreläsningen, var det väldigt aktuellt.

Missade du Fredriks föreläsning? Här kan du titta på den. Enjoy!