Yours Kommunikationsbyrå logo

David Visscher – från guldläge på Wall Street till SM-guld

Och en ständig Friend of Yours….

David Visscher gick från en karriär på Wall Street till det oglamourösa livet som basketcoach på Bastugatan i Luleå. Men det var där han nådde de riktigt stora framgångarna. Senaste beviset är ytterligare ett SM-guld, den här gången med Luleå Basket.

Han jämför jobbet som coach med att surfa.
– Man ska vara glad när allting funkar, men man ska inte vara dummare än att veta att man kommer att ramla av den där brädan någon gång. Det är bara att klättra upp igen och ta nästa våg, säger han.
Och han borde veta. Med en pappa som var framgångsrik coach och en hel syskonskara som spelade basket var det nästan förutbestämt att David skulle ägna sig åt basket i vuxen ålder.

Men hans längd satte stopp för en spelarkarriär. Istället läste han ekonomi på Brown University på Rhode Island, därefter väntade jobb på Wall Streets investmentbanker. En dag pratade han med en vd för en investmentbank.
– Han hade också gått på Brown University. Han sa, åk över och spela basket, David. Om du fortfarande vill jobba i banksfären, ring mig om några år. Men jag har aldrig ringt, säger David.
I höstas höll David Visscher en pepp-föreläsning för oss på Yours. Han kallar det själv för sin motorvägspresentation, och drar paralleller mellan ett basketlag och en arbetsplats.
– Man pratar om två filer i en motorväg. Högerfilen är arbetsuppgifterna, vad man ska göra och producera. I ett basketlag är det att spela matcher, träna, sådana saker. Den andra filen är de mjuka bitarna, trivsel i gruppen, samarbetet och lojalitet mot varandra. Det är många mjuka ord som är jätteviktiga i ett lag för att få ihop gruppen. Det är samma sak på en arbetsplats. På alla arbetsplatser behöver man hjälpa varandra. När man fokuserar på vad som ska produceras är det lätt att man glömmer bort de här andra bitarna, som i längden gör att man producerar bättre. Jag tror att det mjuka påverkar hur pass snabbt man kan köra.

När David Visscher tog över tränarrollen för Luleå Basket för ett år sedan hade han inte tränat ett elitlag på åtta år. Men han litade på sin största tillgång som coach – förmågan att få en grupp att dra åt samma håll och att jobba hårt tillsammans. Och den förmågan visade sig vara guld värd.
Efter att ha fått klartecken från stjärnspelarna Anna Barthold och Katie Bussey om att vara kvar i laget, och dessutom fått Johanna Riihiaho som assisterande coach, fick David till slut ihop sitt lag. Han pratar med värme i rösten om ett sammansvetsat lag där glädjen stått i fokus under alla månader, och som mot alla odds tog sig fram till final.

I december spelade de mot Udominate, en match som slutade med två ynka poäng från seger för Luleå Basket.
– Från den matchen kände vi alla mentalt att det inte är givet att vi tar dem – men vi kan. Man måste någonstans tro att det kan gå.
Fem månader senare tog Luleå Basket hem SM-bucklan för fjärde året i rad.
– Jag är väldigt nöjd med allt vi gått igenom. Det är sällan ett lag presterar så mycket utifrån sina förutsättningar, säger David.
Nu väntar sommarvila och vandringar till fjälls med familjen, och så småningom kommer David ge svar på frågan som alla ställer sig just nu: blir det fler säsonger som coach för succélaget Luleå Basket?
Framtidsplaner råder det inte brist på i alla fall, för nästa dröm som David siktar mot är en bagelsrestaurang på Storheden.
– Jag har blivit ganska duktig på bagels. Jag tror faktiskt det skulle kunna gå.

Fakta/David Visscher
Uppvuxen på Long Island, New York och i Miami, USA.
Coach för Luleå Basket. Jobbar även på barn- och utbildningsförvaltningen, Luleå kommun, med marknadsföring och IT. Tidigare tränat bland annat 08 Stockholm (ett SM-guld) och Plannja Basket (fyra SM-guld).
Bor: Rutvik, Luleå.
Familj: Gift med Helena, två döttrar och tre söner, två blandrashundar.
Bott i Sverige sedan 1995.
Oanad talang: Duktig på att laga mat. ”Jag skulle gärna öppna en amerikansk frukost-restaurang med pannkakor, omelett och bagels”.