Yours Kommunikationsbyrå logo

VMF#14 – Snedseglare 2

Vad är det med anrika institutioner och kompasser? Jag påpekade i ett tidigare inlägg om Karolinska Institutet att man där hade enormt stora besvär med att undvika att köra på sina egna värdegrund(er) i och med den så kallade Macchiarini-affären. Navigeringsproblem som tydde på en defekt kompass, alternativt skit bakom styret. Eller både och.
Bakgrunden är den gångna veckans kalabalik på anrika Grand Hôtel i Stockholm där man kanske lite aningslöst lät Sverigedemokraterna arrangera sin gala – European Freedom Awards – med utdelande av ett ”Frihetspris” och cirka 400 inbjudna internationella likasinnade. Här måste det också påpekas att SD lite osnyggt och samtidigt märkligt, hävdade att galan även var den alternativa nobelfesten? Nja, men onekligen lite varumärkessnylteri på hög nivå.

Allt detta skedde den 4 november och sen träffade väl skiten fläkten kan man säga och en något pressad Grand Hôtel-vd fick förklara sig och sitt anrika etablissemangs något tveksamma beteende. Där någonstans hävdar vd:n också, lite kränkt, att denne upplevt det ”svårt” att folk inte trott att man faktiskt hade en moralisk kompass. Hela tiden. Detta fiffiga navigeringsinstrument i ett hav av värdegrund som likt fyrar ska se till att du och ditt varumärke rör sig i rätt riktning, håller kursen. Problemet här är att en kompass inte är en prydnad i styrelserummet, utan när nålen guppar till gäller det att vara vaksam, vart blåser vinden? Det som dyker upp kanske bara är toppen på ett isberg vilket som bekant har sänkt väl så stora skepp.

Att sen vd:n och det anrika Grand Hôtel, för första gången i det anrika hôtelets 142-åriga historia valde att offentligt ”värdera” en gäst/samarbetspartner för att sen säga att man nog skulle brutit kontraktet lät lite ihåligt. Problemet är väl att vid det laget hade varumärket redan fått lite slagsida och tagit in betänkliga mängder vatten. Inget som inte går att åtgärda, för varumärken av det här lite anrika slaget brukar liksom segla vidare, trots allt. Frågan är väl om det blir med samma kapten.