Yours Kommunikationsbyrå logo

VMF#12 – Lustig hatt

Det brukar skämtsamt sägas att Påven har en lustig hatt. Om il Papa (latin för ”fader”), drygt en miljard (1,2) katolikers överhuvud och andlige ledare har det är väl en tolkningsfråga. Men att Påven Franciskus precis besökt Sverige och Lund är däremot helt säkert. En märklig blandning av ett statsbesök och rockturné.

Jag har all respekt för människors tro, men jag kan ändå inte låta bli att se den katolska kyrkan lite som en väloljad, global, lätt konservativ företagskoncern med ett starkt varumärke. Med huvudkontoret i en egen miniputt-stat, Vatikanstaten mitt i Rom, har man alltid varit en maktfaktor med ekonomiska muskler i många-miljarder-klassen.

Som ledare i ett hav av kardinaler och andra underhuggare sitter så Påven, inte sällan en vänlig gammal farbror som orsakar i det närmaste samma tumult som Justin Beaver där han drar fram. Och dessutom säljer han minst lika mycket merchandise, något man i alla tider varit väldigt, väldigt bra på, som förra höstens skivsläpp ”WakeUp”. På skivbolaget Believe digital, givetvis.

Ledare kommer och ledare går är väl en sanning i alla stora koncerner, ingen är helig. Men just denna påve, argentinskfödde Jorge Mario Bergoglio, verkar på allvar försöka öppna upp lite eller åtminstone släppa lite på handbromsen. Med en förkärlek för selfies, eget instagram- och twitterkonto (10 miljoner följare) har Franciskus vunnit stor popularitet samtidigt som han talar mycket passionerat om samtida problem. Bland annat har han öppnat ett härbärge för hemlösa i Vatikanstaten. Han har tonat ner prålet, skippat de röda påveskorna och bor inte i den officiella paradvåningen utan i enkel tvårummare. 2013 valde först Time Magazine Påven till ”Person of the Year” och sen utsåg Esquire Franciskus till årets bäst klädda man.

Om man inte visste bättre skulle man ana en väldigt medveten varumärkesrepositionering under ledning av Vatikanens egen PR-chef (Director of the Holy See Press Office) / spin-doctor, Greg Burke. Amen.