Yours Kommunikationsbyrå logo

VMF#5 – Leonardo och pizzan

Varför uppkalla sin pizzeria efter tidernas mest kända universalgeni? För att han är en känd italienare och pizzan är en typisk italiensk maträtt? Ungefär så. Besserwissern vill här infoga att Italien per definition inte fanns när Leonardo da Vinci levde. Han var från republiken Florens, men jag kan köpa resonemanget ändå. Nästan. Fast ändå inte riktigt.

Ett snabbt svep på webben säger ändå att i runda slängar 9,5 miljoner näringsidkare, i primärt pizzabranschen, tycker att det är en briljant idé. Man snyltar på Leonardos, minst sagt, världskända personliga varumärke. Rakt av. Och det fungerar hyfsat bra också även om kopplingen är väl så ologisk och aningen långsökt.

Men det är just det, en känsla är intuitiv, inte logisk. Ett starkt varumärke vill inte få oss att tänka logiskt. Det vill få oss att känna. Om nu Leonardo DaVinci var så himla bra på att bland annat måla, borde han varit en fena på att göra pizza också, italienare och allt. Genialt goda pizzor?

Det räcker att vi för ett ögonblick förleds att tro just detta, så vi köper en capricciosa eller en da Vinci special (oxfilé och bearnaisesås). Eller köper en kalsong som har samman namn som en f.d tennisspelare. Och även om Björn från Södertälje inte var fullt ett lika stort geni som Leonardo från byn Vinci i Toscana, så är principen densamma, tillräckligt smart förpackat är vi villiga att bortse från det kanske logiska. Om än för ett kort stund.