Yours Kommunikationsbyrå logo

VMF#3 – Festivalträngsel

Staden Roskilde har en domkyrka från 1000-talet. Det vet ganska få. Att staden däremot har en musikfestival vet de flesta. Roskildefestivalen med sina 135 000 besökare räknas som ”The largest annual greenfield music festival in the world” och har en särställning med ett väl inarbetat varumärke och en organisation som fortfarande verkar leverera.

Insomnade Hultsfred (konkurs 2010, numera This is Hultsfred) var länge Sveriges flaggskepp i branschen men satsade fel, samtidigt som konkurrensen ökade med en ny generation mer nischade festivaler som bl.a Peace & Love, Way Out West, Summerburst, STHLM Fields, Sweden Rock och många fler. Dessutom ville också varje stad med självaktning ha en s.k stadsfestival med öltält, tivoli, Danny Saucedo och langosförsäljning och många var kommunalråden som tyckte att just detta skulle sätta just platsen på kartan, med varierande resultat. Östersund med Yran (Storsjöyran) är föregångaren för många och Sveriges kanske äldsta stadsfestival (första 1963) även om Stockholms vattenfestival (1991-99) satte sinnebilden för denna moderna stadsfestival.

Alla dessa event, mer eller mindre inarbetade varumärken, konkurrerar sommartid där de mer inarbetade festivalerna attraherar större artister som i sin tur lockar större publik. Nystartade Bråvalla är den senaste utmanaren som verkar hittat en bra plats på just nedlagda Bråvalla flygflottilj strax utanför Norrköping. Med en stadig försäljning på en bit över 50 000 sålda biljetter de senaste åren seglar Bråvalla upp som Sverigeetta.

Tyvärr förknippas just nu festivaler, konserter i allmänhet och Bråvalla i synnerhet mer ihop med sexuella övergrepp på tjejer i publiken, något som ingen varumärkesstrategi i världen kan förändra. Här handlar det om ett samhällsproblem, en otäck attitydsförskjutning, ett beteende vi snabbare måste hantera och aldrig tolerera.