De kallar henne MajPaj

Hon är flygrädd, svår att leva med och älskar brottsdokumentärer. Hon har också 24 000 följare på sin twitchkanal MajPaj och är ny filmproducent på Yours. Välkommen Maja Plumppu!

När Maja var liten var hon den där jobbiga lillasystern som aldrig lämnade sin åtta år äldre storebror ifred. Så fort han spelade dataspel var hon där och vägrade flytta på sig. Hon var fascinerad, förtrollad, fast. Som 16-åring köpte hon sin första speldator och spelet Battlefield. Idag är hon 24 år med lika många tusen följare när hon streamar dataspel på sin twitchkanal MajPaj.
– Jag hittade kompisar online som jag spelade med. En av dem sa att jag borde följa med på DreamHack, världens största LAN. En mötesplats för gamers helt enkelt. Jag tyckte det var skithäftigt. Efter det var det någon som sa att jag borde testa streaming. Jag hade ingen aning om vad det var men det är alltså när man spelar dataspel fast sänder det live så att andra kan interagera med den som streamar och titta på när personen spelar. Varför inte tänkte jag, det lät som en rolig idé. Det var fem år sedan och i början var de kanske 20 personer som tittade när jag streamade.
Hur 20 blev 24 000 och MajPaj ett namn på Sveriges streamingkarta, tror hon har med hennes personlighet att göra.
– Jag är inte som alla andra tjejer som streamar. Som tänker mycket på hur de ser ut, vad de har på sig och så vidare. Jag är sjukt tävlingsinriktad och det tror jag folk tycker är roligt att titta på. Jag sitter i mina hoodietröjor och skriker och svär, säger hon och skrattar.
Till en början streamade hon på heltid, men märkte snabbt att det inte var lika roligt när pressen blev för stor.
– Jag vill hellre göra det några kvällar i veckan när jag själv känner för det. Det finns så mycket annat som är roligt också och jag är en ganska rastlös person, säger hon.
Ja, och när mycket annat är roligt är det väl lika bra att göra lite av varje. När hon inte streamar och vloggar jobbar hon därför som säljare på Elgigantens hushållsavdelning och extraknäcker en del som snickare. Sedan slutet av 2018 jobbar hon också som filmproducent på Yours.
– Jag trivs jättebra, vi har det väldigt trevligt här. Jag älskar allt som har med teknik att göra och att leverera det slutresultat som kunden förväntar sig. Att få flyga drönare, filma och redigera är lite av en dröm.
Att just dröna går hon igång lite extra på.
– Man får helt andra möjligheter när man drönar och man inser verkligen hur liten man är på jorden. Jag gillar det perspektivet, en vinkel som man inte är van vid och jag tycker personligen att filmer som har drönarsekvenser ger en helt annan känsla.

Från skoltrött till tekniknörd
Det var när Maja gick Riksbasketgymnasiet och läste en kurs i webbdesign som intresset för teknik väcktes till liv.
– Jag gillade inte skolan så mycket. Men när vi skulle göra en hemsida fastnade jag helt. När jag fick pilla i Photoshop och Indesign var jag helt fokuserad, ingen kunde störa mig. Där insåg jag att det kanske är något liknande jag ska syssla med, det var liksom den enda kursen under tre år som jag tyckte var rolig, haha.
Maja beskriver sig själv som en pedantisk och strukturerad människa med en rastlös själ.
– Jag gillar att planera saker och ogillar när planerna blir ändrade, haha. Om jag har ett ”program” för dagen och min sambo Oskar plötsligt berättar att han ska göra något annat så känner jag bara nej. Det går inte. Så jag är nog rätt svår att leva med.

Nåja, på Yours får du vara hur svår du vill (well, det finns gränser), varmt välkommen!

Fakta – Maja Plumppu
Ålder: 24 år
Bor: I Luleå med sambon Oskar och katten Morran.
Gör: Filmproducent på Yours, streamer under namnet MajPaj, vloggare, säljare & snickare.
Skrattar åt: Folk som är omedvetet roliga
Rädd för: Att flyga utan sällskap och att vara ensam hemma och höra ett läskigt ljud
Ser/lyssnar på: Brottsdokumentärer