Yours Kommunikationsbyrå logo

Branscherfarenhet, jämställdhet och Yoursanda

Vad passar väl bättre än att på den Internationella kvinnodagen bjuda på ett reportage med vår vd Karin Klockare Järlström. Ett öppenhjärtigt samtal om hennes många år i branschen, jämställdhet och den där speciella Yoursandan som hon är så stolt över. Trevlig läsning!

Vad var det som fick dig att fastna för kommunikationsbranschen? 

Den härligt kreativa miljön och förmånen att få jobba med drivna och idérika människor. Både vad gäller medarbetare och kunder i olika företag/branscher. För att inte tala om drivet som finns på en byrå, det står aldrig still.

Vilken är den största skillnaden från hur arbetet var när du började och fram tills idag? 

Oj det har hänt en hel del… Och ändå inte. Men det är klart tekniken har gått framåt, tempot har höjts och vi gör fler saker för våra kunder. Idéer och lösningar har blivit mer digitaliserade men kärnan är fortfarande densamma, med en bärande idé och ett starkt varumärke kommer du långt.

Märker du att det skett några förändringar när det kommer till jämställdhetsfrågorna i branschen?

Ja, på flera olika sätt. Det finns fler kvinnor på ledande poster och fler ”kvinnliga gurus”. När jag började fanns nästan inga kvinnliga förebilder i vår bransch. Och även på kundsidan har det hänt en hel del. Idag träffar jag lika ofta en kvinnlig chef eller vd som jag träffar en man.

Idag har majoriteten av kommunikationsbyråerna i Luleå kvinnliga vd:ar, vad tror du att det beror på?

Att vi ligger i framkant här i Luleå. Jag tycker att det är riktigt roligt att vi idag tar bättre vara på all kompetens. Kommunikationsbranschen i Luleå har aldrig varit starkare, jag har riktigt duktiga vd-kollegor, det råder det inga tvivel om.

Det är fortfarande så att endast var femte ledare är kvinna i börsbolagens ledningsgrupper. Hur länge tror du att det dröjer innan det är jämställt? 

Tyvärr kommer det säkert att ta minst 10 år till. Men jag är helt övertygad om att förändringen kommer och krafterna som driver åt det hållet blir starkare för varje år.

Du klev nyligen själv på vd-rollen, vad var det som fick dig att tacka ja till den tjänsten? 

Jag tror det handlar om mitt driv, min vilja att utveckla och att jag älskar mitt jobb och mina medarbetare.

Hur jobbar Yours med jämställdhetsfrågorna? 

Jämställdhetsfrågor är idag en självklar del av vårt arbete på byrån, det diskuterar vi dagligen. Idag är vi 9 kvinnor och 8 män som jobbar på Yours, det är en medveten strategi. Vi strävar efter att vara 50/50. Även i arbetet jobbar vi med ett jämställdhetsperspektiv, i hur vi porträtterar människor, hur vi bokar föreläsare till event och så vidare. Vi har lyckats ganska bra med jämställdhetsfrågorna, men mindre bra när det kommer till mångfald – det ska vi bli bättre på.

Du är också en av tre delägare i Yours, hur är det att driva företag inom kommunikationsbranschen? 

Föränderligt kul, det händer mycket i vår bransch, man måste alltid vara på tårna.

Hur skulle du beskriva dig som ledare?

Jag är en coachande ledare. Jag är bra på att lyssna, lyfta och se människor. Jag tror på att ta beslut för att komma framåt även om man ibland måste backa och göra om.

Man behöver lite jävla anamma för att lyckas i den här branschen, konkurrensen är tuff, förutsättningarna kan ändras från en dag till en annan… Vilken är din bästa jävlar-anamma-kraft? 

Min tävlingsinsikt och att jag vill ha och gillar att ha många bollar i luften. Kraften får jag från mina duktiga medarbetare och våra härliga kunder. Att omge sig med positiv energi är ett vinnande koncept och att jag kan också plocka fram min skorpiontagg när det behövs.

För två år sedan vann Yours Placebrander of the year tillsammans med Luleå kommun, alltså priset för Sveriges bästa platsmarknadsförare, hur kändes det? 

Helt underbart. Ett speciellt ögonblick. Och så kul att göra det tillsammans med Luleå som vi hade ett supertight och kreativt samarbete med.

Vad är du mest stolt över med Yours?

Mina medarbetare, de kreativa jobb vi gjort och gör. Den varma och goa känslan som finns på byrån, som vi kallar för Yoursandan.

Vad gör du helst när du är ledig? 

Jag gillar att jobba, och det är väl ett tecken på att jag har valt rätt yrke. Jag har alltid jobbat mycket men när jag är ledig då är jag ledig. Jag åker ofta till mitt barnbarn världens bästa Sigge och mina döttrar i Stockholm och London. Jag reser gärna och upptäcker världen, det berikar livet. Och ett riktigt gott vin i min trädgård under fikonträdet i Frankrike är lycka, gärna tillsammans med en god bok.